Copy
Bekijk de nieuwsbrief in je browser
Februari 2014
header
stef_van_breugel

Je bent van harte uitgenodigd voor de opening van de projecttentoonstelling van de kunstenaar Irene van den Bos. Museum Hilversum toont van 1 t/m 25 maart een selectie van haar werk in diverse ruimten van het museum.

Op zaterdag 1 maart om 14.00 uur opent de tentoonstelling, in aanwezigheid van Irene van den Bos. Irene schildert vooral vervormde gezichten,  met als hoofdthema’s ‘vergankelijkheid’ en ‘kwetsbaarheid’, en vertelt bij de opening meer over haar werk. Fadozangeres Magda Mendes luistert de middag op met ontroerende zang. Dit belooft een prachtige opening te worden en we hopen dat jullie dit met ons komen vieren.
Toegang: entreeticket museum.

 

Magda Mendes zingt zaterdag traditionele fado’s uit Lissabon. Nadat ze in 2002 van Portugal naar Nederland verhuisde, ontwikkelde ze een eigen muziekstijl, door eigen ervaringen in haar muziek te verwerken.

De fado van Magda is hierdoor een pure en traditionele vorm van de fado, met een lichte eigen touch. Kijk hier voor een trailer van de documentaire over haar recente muziek.
 

anton_mauve

Vanaf oktober 2013 is Museum Hilversum zelfstandig en verandert in een museum met een nieuw elan. Klik hier voor een filmpje over onze koers en de tentoonstelling 'Oh My God'. Afgelopen week presenteerden we onze plannen aan de commissie Samenleving van de gemeente Hilversum. Een mooie avond met

veel positieve reacties en opbouwende kritiek. Kortom, veel inspiratie om op verder te bouwen.

Ben je nieuwsgierig naar ons museumplan, mail naar info@museumhilversum.nl en we sturen het plan toe.

huisje_opgepast

´Kijk naar mijn werk, dan weet je wie ik ben´, zei Dudok. De beroemde Hilversumse architect met wereldwijde erkenning staat zondag 23 maart van 10.30 tot 15.30 uur centraal.

Paula van Dijk houdt in Museum Hilversum een lezing. Zij gaat in op de diverse architectuurstromingen en architecten die Dudok tot inspiratie waren. Na een heerlijke lunch, bezoek je het Raadhuis, het topstuk van zijn oeuvre.

Aanmelden voor dit arrangement kan via www.artifex.nu. Deelname € 49,50 (inclusief lunch), code A368.
 

Met de nieuwe speurtocht verkennen kinderen de tentoonstelling ‘Oh My God’. In een eigen speurboekje staan prikkelende vragen en schrijven ze meteen hun antwoorden.

Speurtocht klaar? Dan ligt er bij de balie een leuke verrassing.

De boekjes kosten 1 euro en zijn beschikbaar voor kinderen uit groep 1 t/m 6 en groep 7, 8.
 

Sopraan Elske te Lindert is een klassiek geschoolde musicus. De zangeres heeft stukken in haar repertoire als het requiem van Fauré, de Krönungsmesse en het Requiem van Mozart en de Kleine Orgelmesse van Haydn. Op 8 maart zingt ze uit het repertoire van Hildegard von Bingen.

Hildegard von Bingen (1098 - 1179) was de eerste componist van klassieke muziek die wij bij naam kennen. Ze was een benedictijner non in Midden-Duitsland, en wordt gezien als de grondlegger van de middeleeuwse mystiek. De liturgische gezangen die ze schreef kwamen voort uit haar eigen visioenen.
Toegang: entreeticket museum.
 

Het woord mindfulness duikt tegenwoordig overal op. Je kunt het letterlijk vertalen met ‘aandachtig zijn’, maar hoe doe je dat?

Op 15 maart geeft Marlous Lazal de workshop ‘kennismaken met Mindfulness’. In twee uur maak je, met oefeningen en een korte toelichtingen, kennis met mindfulness en met wat mindfulnesstraining voor jou kan betekenen. Het is een eenvoudige en nuchtere benadering die je helpt om niet steeds weg te zweven in gedachtes en drukte over wat er gaande is of nog komt.

Mindfulness betekent dus ook: de dingen zien zoals ze zijn, en niet alleen maar zoals je denkt dat ze zijn. Marlous Lazal is een bij de VMBN aangesloten mindfulnesstrainer met een eigen praktijk in Hilversum.
Je kunt je voor deze workshop aanmelden via reservering@museumhilversum.nl.
Entree is 10 euro.

Museum Hilversum organiseert deze mooie kennismaking in het kader van de tentoonstelling 'Oh My God'. De foto is gemaakt tijdens de eerder gehouden kennismaking met yoga en meditatie.

anton_mauve

Wij vroegen Gaby Wijers, directeur van LIMA over wat naar fascineert aan videokunst. LIMA is het nieuwe internationale platform voor mediakunst. Ze ondersteunt met opslag en digitaliseringsdiensten en onderzoekt vraagstukken over behoud en toegankelijkheid.

‘Videokunst is onderdeel van de beeldende kunst; één van de meest bekende en oudste onderdelen van mediakunst. De vertoning van video- en mediakunst vindt meestal niet in het filmtheater plaats, maar eerder op festivals en in musea. Ik houd ervan omdat het vaak niet eenduidig maar gelaagd is; een totaalervaring waarin tijd, ruimte, beeld, geluid en beleving een grote rol spelen. Vaak is het ook meer een 'event' waarvan de bezoeker deel kan uitmaken, zich er in kan onderdompelen, zich kan laten verwonderen of betoveren of een bijzondere kijk op de wereld krijgt voorgeschoteld.’
     
Wat is de toekomst van videokunst?
‘Er zijn nu en in de toekomst steeds opnieuw nieuwe vormen of stromingen. Nu zijn bijvoorbeeld nieuwe vormen van verhalen vertellen populair met meerdere schermen, waarbij verschillende verhaallijnen in beeld worden gebracht.

Daarnaast doet dromerig, arcadisch werk maar ook politiek werk weer meer haar intrede. We zijn zo omringd door de beeldcultuur dat we het bijna niet meer waarnemen en ook in de videokunst is nu het verlangen, de omslag naar aandacht, reflectie en meer beschouwing zichtbaar.’  

Museum Hilversum en LIMA ontwikkelen een langdurig programma om videokunst in Hilversum meer op de kaart te zetten en daarvoor een publiek te bereiken. ‘Dit doen we door bekende namen en onbekend talent te vertonen en verrassende combinaties te maken. Dit doen we ook door de samenwerking uit te breiden naar een uitgebreid programma in het museum, op andere locaties en in de openbare ruimte én door bijvoorbeeld de HKU daarbij te betrekken. Hilversum heet de Mediastad, maar er is bijzonder weinig mediakunst te zien. Daar willen we verandering in brengen.’
       
Wat mogen we volgens jou niet missen? In de tentoonstelling ‘Oh My God’ wordt werk van Marina Abramović en Jan Fabre getoond. Beide niet te missen! Klik hier voor een filmpje over Abramović.

anton_mauveDe nieuwe uitladder van Museum Hilversum ligt bij de drukker en is komende week overal in Hilversum te vinden of klik hier.

Tentoonstelling 'Oh My God' is tot 1 juli te zien. Klik hier om naar onze website te gaan.

Volg je ons op Twitter, Facebook of Youtube?
Wil je als eerste op de hoogte zijn van onze activiteiten, nieuwtjes en tips? Wil je meepraten en vragen stellen op een moment dat het jou uitkomt? Volg ons op Twitter, Facebook en Youtube.

 

anton_mauve
         
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
035-5339601
info@museumhilversum.nl
Meld je af voor deze mailinglijst    Update je persoonlijke instellingen 

Email Marketing Powered by MailChimp